Edukacinė ekskursija į Ignalinos atominę elektrinę

Antradienį, spalio 12 d., Ib, IIa, IIIa ir IIIb gimnazinių klasių mokiniai kartu su auklėtojomis Renata Slavinskiene ir Joana Szczyglovska apsilankė Visagine ir Ignalinos atominėje elektrinėje.

Ignalinos atominė elektrinė – vienintelė Baltijos šalyse buvusi Lietuvos energetinės sistemos branduolinė jėgainė, turėjusi didžiausius pasaulyje reaktorius ir įrašyta į Gineso rekordų knygą, kaip pagaminanti daugiausiai valstybei reikalingos elektros energijos (88,1%). Jėgainėje buvo numatyti keturi reaktoriai, tačiau pastatyti ir paleisti tik du. Greta jėgainės darbuotojams pastatytas Visagino miestas, jauniausias Lietuvos miestas. Lietuvai vykdant stojimo į Europos Sąjungą sutartyje numatytus įsipareigojimus, 2009 m. gruodžio 31 d. elektrinė visiškai nutraukė elektros energijos gamybą. Pirmasis blokas nebeveikia nuo 2004 m., o antrasis sustabdytas 2009 m.

Edukacinės išvykos, serialo “Černobylis” pėdsakais, metu mokiniai apžiūrėjo veikiantį IAE bloko maketą, kuro rinklės maketą, panaudoto branduolinio kuro saugojimo konteinerio CASTOR maketą bei planuojamų statyti mažo ir vidutinio radiokatyvumo trumpaamžių radioaktyvių atliekų kapinynų maketus. Ekskursijos metu specialios įrangos dėka galėjo stebėti tiesioginį vaizdą iš reaktoriaus patalpos, turbinų salės ir panaudoto kuro išlaikymo salės. Sužinojo, kaip valdyti atominį reaktorių RBMK 1500, tokį pat, kaip ir Černobylyje, bet dar galingesnį. Susipažino ne tik su elektrinės valdymo principais, bet ir operatorių kasdienybe bei, žinoma, išgirdo, kaip elgtis avariniais atvejais.

Daugybė klausymų, kuriuos uždavė mokiniai, bylojo apie tai, kad ši tema yra labai įdomi ir aktuali. Tai buvo išskirtinė integruota chemijos ir fizikos pamoka, juolab, kad atominės elektrinės ardymo darbai yra neeiliniai ar analogų neturintys.