Integruoto mokymo diena. Impresionizmas

Modernizmas – tai daugialypis laikotarpis. Viena iš šiuo laikotarpiu vyraujančių krypčių buvo impresionizmas – kryptis, kurioje akimirka vyrauja prieš pastovumą, svarbus įspūdis, subjektyvus jausmas, trumpalaikis, momentinis pojūtis.

Integruotos lenkų kalbos ir muzikos pamokos metu (mokytojos R. Slavinskienė ir J. Stupienko) IVa klasės mokiniai plačiau susipažino su impresionizmu dailėje (analizavo Claude’o Monet, Edgaro Degas ir lenkų impresionisto Juzefo Pankevičiaus kūrinius), sužinojo apie impresionizmui būdingus bruožus muzikoje, t. y. jautrumą spalvoms, kūrinio skambesį, bandymus perteikti nuotaiką, trumpalaikius siužetus. Taip pat susipažino su iškiliausių impresionizmo krypties lenkų poetų kūryba.

Galutinis produktas buvo anksčiau įgytų dailės, muzikos ir literatūros žinių derinys. Klausydamiesi Claude’o Debussy kūrinio, mokiniai analizavo ir interpretavo Tetmajerio poemą “Nakties miglų melodija”. Tada jie turėjo pasirinkti raktinius žodžius, taip pat parašyti savo jausmus, nustatyti eilėraščio “spalvą” ir nurodyti dirbtiniam intelektui sukurti impresionistinį šio eilėraščio paveikslą.

Į klausimą “Realybė impresionistiniame suvokime – ar tą patį dalyką galima suvokti skirtingai?”. drąsiai galima atsakyti teigiamai, nes visi sukurti darbai yra visiškai skirtingi, nors išeities taškas buvo tas pats – Tetmajerio eilėraštis.