Konkursas ,,Kas man yra lietuvių kalba“

Šiais metais minimas valstybinės lietuvių kalbos šimtmetis. Lietuvių kalbos institutas, siekdamas ugdyti mokinių pilietiškumą ir kultūrinę savimonę, paskelbė konkursą moksleiviams Kas man yra lietuvių kalba. Džiugu, kad mūsų gimnazijos mokiniai aktyviai dalyvavo šiame konkurse.

7b klasės mokinės Gabrielė Šukštul ir Joana Pechocka (mokytoja Joana Čereškienė) nusprendė gaminti Trakų pilies maketą, nes tai svarbus Lietuvos simbolis. Savo darbu mokinės norėjo parodyti tautos, kultūros, kalbos galybę, tai, kad žmonės didžiuojasi saugoję savo valstybės, kalbos pamatus. IIb kl. mokinės Marta Iliuk, Dominyka Lavrinovič ir Viktorija Jundo (mokytoja Joana Čereškienė) sužavėjo originaliu darbu, kuriame integravo lietuvių kalbą, pilietiškumą, IT ir muziką. Mokinės atliko dainą ,,Lietuva brangi“ (J. Naujalio muzika, Maironio eilės). Šis darbas – puikus mūsų mokinių bendradarbiavimo ir kultūros pavyzdys. Įrašą galite rasti čia https://www.youtube.com/watch?v=vGVpNPfKNlk&ab_channel=IevaC

6a kl. mokinė Dominika Andžejevska (mokytoja Jadvyga Pukšta) sukūrė knygelę, kurioje užrašė savo mintis apie lietuvių kalbą. Knygelėje įklijuotas nuotraukas fotografavo pati Dominika. Labai originalus ir nuoširdus darbas patiko visiems. 4 kl. mokinė Adriana Ščučko (mokytoja Jadvyga  Pukšta) nupiešė Lietuvos simbolius: Gedimino pilį, Vilniaus televizijos bokštą ir Lietuvos vėliavą, kurie primena jai lietuvių kalbos svarbą. Lietuvių kalba Adrianai – pati Lietuva. 4 kl. mokinės Kornelija Semenaitė ir Adriana Šeipuk (mokytoja Jadvyga Pukšta) nupiešė širdelę ir užrašė gražiausius lietuviškus žodžius, nes lietuvių kalba joms yra knyga, laisvė, džiaugsmas, meilė, gėlė, o gražiausios spalvos – mūsų trispalvės. 4 kl. mokinės Edvin Solenik, Michal Gricevič ir Damian Lauš (mokytoja Jadvyga  Pukšta) nupiešė Gedimino pilį, Vilniaus televizijos bokštą ir Lietuvos žmones, užrašė svarbiausias savo vertybes: mokykla, šeima, tėvynė, draugai, namai. Šiuose žodžiuose ir telpa lietuvių kalba. IIa klasės mokinys Adam Szczyglovski sukūrė skaitmeninį paveikslą ,,Lietuvių kalba – gyvenimo kelrodis”. Mokiniui lietuvių kalba asocijuojasi su Lietuvos vėliavos spalvomis. Baltos spalvos figūra simbolizuoja patį kūrėją, žalios spalvos figūra – tai lietuvių kalba, kuri veda autorių geltonu gyvenimo taku išsilavinimo link, raudona spalva simbolizuoja sunkumus ir įveiktas baimes.

IIIb kl. mokinė Kamila Savko (mokytoja Ieva Čereškaitė) nupiešė oloje paslėptą odos gabalą, ant kurio išraižytos stebuklingos runos. Nežinia, ką tie paslaptingi rašmenys reiškia, tačiau galima numanyti, kad tai lietuvių kalbos pradžia – runos šviečia kaip trispalvė. IIa mokinys Adam Novicki (mokytoja Ieva Čereškaitė) darbe pavaizdavo Lietuvos Respublikos Konstituciją, nes joje įtvirtintos lietuvių kalbos teisės labai svarbios kalbos išsaugojimui. Ia klasės mokinė Iveta Ravaitytė (mokytoja Ieva Čereškaitė) išsirinko gražiausią dainą apie mamą ir ją iliustravo. Nors Ivetai lietuvių kalba nėra gimtoji, ji norėjo parodyti, kad gimtąją kalbą išmokstame iš mamos ir ji lydi mus visą gyvenimą tarsi antroji mama. IIa kl. mokinys Darek Vysockis (mokytoja Ieva Čereškaitė) perskaitė M. Daukšos ,,Postilės” prakalbą ir norėjo iliustruoti, kad lietuvių kalba yra viena iš pasaulio kalbų, o kalbų nesantaika turi būti pamiršta.

Konkurso rezultatai bus paskelbti 2022 m. gruodžio mėn. Lietuvių kalbos instituto svetainėje www.lki.lt ir Facebook paskyroje.