Integruoto mokymo diena. Ekskursija Pruso „Lėlės“ pėdsakais ir žydų klausimo aptarimas

Integruoto mokymo dienos metu III ir IV gimnazinių klasių mokiniai kartu su lenkų kalbos mokytojomis-auklėtojomis Renata Slavinskiene ir Joana Szczyglovska bei informacinių technologijų mokytoju Pavelu Mechovičiumi vyko į Varšuvą, kuri buvo pagrindinis pozityvistinės ideologinės minties formavimosi Lenkijoje centras.

Pirmiausia mokiniai apsilankė Lenkijos žydų istorijos muziejuje POLIN, nes žydų klausimas, t. y. žydų asimiliacija Lenkijos visuomenėje, tapo vienu iš pagrindinių pozityvistinės publicistikos ir literatūros klausimų. Muziejuje mokiniai ne tik susipažino su žydų istorija ir kultūra, bet ir su priežastimis, kodėl reikia atkreipti dėmesį į šią tautinę mažumą. Mokiniai sužinojo, kad pozityvistai žydų bendruomenėje įžvelgė didelį intelektualinį, kultūrinį ir, svarbiausia, ekonominį potencialą. Po dvi valandas trukusios ekskursijos muziejuje mokiniai pėsčiomis apžiūrėjo garsųjį Muranowo rajoną, kurio vietoje buvo žydų kvartalas, o vėliau – getas.

Vėliau grupė pasivaikščiojo po Varšuvą B. Pruso “Lėlės” herojų pėdsakais. Prusas XIX amžiaus pabaigos Varšuvą „Lėlėje“ pristatė kone fotografiniu tikslumu. Net ir dabar galime rasti daugybę vietų, kuriose vyksta romano veiksmas. Lenkijos nacionalinis operos teatras (Teatr Wielki) – tikėtina pirmojo Izabelės Lenskos ir Stanislavo Vokulskio susitikimo vieta. Viešbutyje “Europejski Hotel”, kuriame Vokulskis surengė banketą daugiau nei 150 žmonių savo naujos parduotuvės atidarymo proga. Gatvė Krakowskie Przedmieście – I. Rzeckio buto adresas, parduotuvė persikėlusi iš Podvalės ir Vokulskio naujos parduotuvės adresas. Varšuvos universitetas – buvusi Pagrindinė mokykla, kurioje Vokulskis nutraukė studijas, kad galėtų kovoti Sausio sukilime, vieta, kurioje mokėsi studentai iš Lenskos namo, ir daug kitų objektų.

Įveikę daugiau nei 20 000 žingsnių, mokiniai grįžo išvargę, bet kupini įspūdžių ir naujų žinių.