Edukacinė kelionė į Druskininkus

Spalio 24 dieną 5a ir 5b klasių mokiniai , kartu su klasių vadovėmis Evelina Gricevič ir Jadvyga Pukšta bei mokytojomis Zyta Kobiak ir Alina Valiučko, lankėsi Druskininkuose – patraukliame, unikaliame, moderniame ir šiuolaikiškame kurorte, gamtos perle.

Pirmiausia mokiniai dalyvavo smagioje edukacinėje programoje „Sūri pamoka Druskininkų mieste“: vyko linksma atrakcija – edukacija su druska, kur vaikai minkė druskos tešlą, formavo, skobė, improvizavo ir krosnyje džiovino savo sukurtus druskinukus, patyrė tikrą kūrybos džiaugsmą! Menininkų Aušros ir Tauro Česnulevičių druskos studijoje mokiniai  apžiūrėjo druskos skulptūrų ekspoziciją, sužinojo,  iš kur kilo Druskininkų kurorto pavadinimas. Taip pat čia galima buvo išbandyti skulptūrą – objektą – tikrą elektromobilį,  kuris juda gręžtuvų pagalba. 

Po smagios sūrios atrakcijos mokiniai išbandė vienintelį Lietuvoje esantį lynų keltuvą ir persikėlė į kitą Nemuno pusę. Druskininkuose mokiniai pasivaikščiojo Vilniaus alėja, apsilankė Apverstame name, kuriame išbandė atvirkščią gyvenimą! Taip pat atsigėrė gydomojo mineralinio vandens, nuvyko prie grožio šaltinio ir nusiprausė veidą vandeniu, turinčiu odą valančių ir jauninančių savybių.  Gidė Alina Valiučko papasakojo įdomių istorijų ir legendų apie  miestą ir jo gyventojus.

Kita edukacinė programa vyko nekasdieninėje aplinkoje – dalyviai lankėsi parodomojoje šakočio kepimo programoje Druskininkuose. Programos metu mokiniai stebėjo šakočio gamybos procesą atviroje židinio liepsnoje, sužinojo jo atsiradimo istoriją, iš ko ir kaip kepamas šakotis. Taip pat mokiniai sužinojo, kuo skiriasi lietuviškasis šakotis nuo vokiškojo, kokį šakotį mūsų protėviai kepė akmens amžiuje. Programos metu ne tik sužinojo šakočio, kuris laikomas Lietuvos tautiniu paveldu, atsiradimo istoriją, pamatė visą gamybos procesą, bet ir patys jame dalyvavo pildami tešlą ant volo kepimo metu, ir, žinoma, ragaudami šakotį su arbata. Po to mokiniai aplankė pirmajį ir vienintelį pasaulyje Šakočių muziejų, kuriame iki šiol eksponuojamas analogų neturintis šakotis – Gineso rekordininkas. Pastarojo aukštis – net 3 metrai 72 centimetrai, o sveria šis milžinas beveik 86 kg.

Edukacinė kelionė į Druskininkus paliko mokiniams ir mokytojams daug smagių įspūdžių. Be to, gerokai praplėtė moksleivių žinias apie lietuvių tautinį  paveldą.