Mokinių tiriamųjų ir kūrybinių darbų šalies konferencija ,,Knyga – būdas pažinti save“

Vilniaus ,,Laisvės“ gimnazijos kasmet organizuojama 7-12 klasių mokinių tiriamųjų ir kūrybinių darbų konferencija skatina mokinius domėtis knygomis, dalintis atrastomis vertybėmis, tobulinti pranešimo rengimo, pristatymo ir reflektavimo įgūdžius, o taip pat lavinti skaitmeninius įgūdžius, nes pranešimai skaitomi nuotoliniu būdu.

Džiaugiamės, kad mūsų gimnazijos mokinių dalyvavimas šioje konferencijoje irgi tapo tradicija, todėl spalio 26 d. pranešėjai prie ekranų susėdo ne tik pasiklausyti, bet ir patys papasakoti apie tai, ką jiems pavyko ištyrinėti ir sukurti.

Konferencijos dalyvius sveikino rašytojai Rasa Sagė, Dominykas Matulionis ir Linas Daugėla. Po iškilmingų kalbų ir sveikinimų dalyviai jungėsi į atskiras sekcijas, nes į vieną grupę visi norintys netiptų dėl laiko stokos.

Šiais metais 8b klasės mokinys Nikita Zmitrovič (mokytoja J. Čereškienė) pristatė pranešimą ,,Kaip aš augau kaip skaitytojas?“. Jis pasakojo apie tai, kaip išmoko skaityti, kaip perskaitė pirmąją knygą, kaip keitėsi jo susidomėjimas skaitymu. O koks santykis su knygomis laukia ateityje? Tikimės, kad į šį klausimą Nikita atsakys kitų metų konferencijoje.

8b klasės mokinė Kamila Tuminska (mokytoja J. Čereškienė) kalbėjo ne apie šiuos laikus. Jos pranešimas ,,Kaip įsivaizduojame ateitį?“ buvo apie žmonijos ateities viziją. Pranešėja net atliko apklausą ir pristatė jos rezultatus. Smagu, kad Kamila prie konferencijos jungėsi iš namų ir puikiausiai su tokiu iššūkiu susitvarkė.

8b klasės mokinės Agata Kulicka ir Agnieška Sidorovoč (mokytoja J. Čereškienė) skaitė pranešimą ,,Knygų pasaulis“. Pranešėjos aptarė aštuntokų knygų pasaulį ir džiaugėsi, kad tame pasaulyje problemas padeda spręsti knygos.

8b klasės mokinys Damian Čižik (mokytoja J. Pukšta) pristatė pranešimą ,,Knyga, kuri moko gyvenimo vertybių“ ir kalbėjo apie mėgstamiausią knygą – ,,Krabatas, arba treji metai užburtame malūne“ (autorius Otfrydas Proisleris). Damian pasakojo apie tai, kodėl ši knyga yra jo mėgstamiausia, kokių vertybių jį išmokė ir kodėl.

Pranešimą ,,Kokias knygas skaito mokytojai?“ pristaė IIIb klasės mokinės Adriana Semenaitė ir Aleksandra Muchina (mokytoja I. Čereškaitė). Mokinės klausinėjo mokytojų, ar jie turi laiko skaityti, kokias knygas renkasi ir apibendrino gautus rezultatus. Džiugino merginų susidomėjimas ir noras temą tęsti, rašant straipsnį apie mūsų mokyklos mokytojus.

IIIa klasės mokinys Adam Novicki (mokytoja I. Čereškaitė) skaitė pranešimą ,,Populiariausi knygų žanrai 5-IV kl.“. Adam pastebėjo, kad augant mokiniui keičiasi ir jo mėgstami žanrai, jis svarstė apie tai, kad programinės literatūros sąrašai galėtų būti kuriami ir atsižvelgiant į mokinių pomėgius.

IIIb mokiniai Edvin Rakmančikas, Edmund Mikilevičius ir Tomaš Urbanovič (mokytoja I. Čereškaitė) prisatė pranešimą ,,Kokias vertybes iškelia graikų mitai ,,Dedalas ir Ikaras”, ,,Orfėjas ir Euridikė” ir  ,,Prometėjas”? Mokiniai sugebėjo pasinaudoti II klasėje gautomis žiniomis ir sugebėjo viską šauniai apibendrinti. Itin džiugu, kad patirta trauma nesulaikė T. Urbanovič nuo dalyvavimo – jis prie konferencijos jungėsi ir kalbėjo iš namų.

IIIa klasės mokinys Sebastian Davidovič ir IIIb klasės mokiniai Daniel Sokolov ir Lukaš Šimanskij atliko tyrimą ir parengė pranešimą ,,Kokias knygas skaito šiuolaikiniai dešimtokai“. Klausytojai sužinojo, kad dešimtokai nelabai mėgsta skaityti, tačiau dar yra mokinių, kurie sugeba įvertinti knygos svarbą.

IIIa klasės mokinės Viktorija Smirnova ir Darija Vinogradova (mokytoja I. Čereškaitė) apibendrino per lietuvių kalbos pamokas gautą informaciją ir parengė pranešimą ,,Pirmoji lietuviška knyga“. Jos priminė klausytojams reikšmingą M. Mažvydo darbą, pirmosios lietuviškos knygos išleidimo istoriją ir svarbą.

Buvo parodytas Ia klasės mokinio Oskar Rynkievič (mokytoja I. Čereškaitė) pranešimo ,,Kodėl vaikai neskaito knygų?“ įrašas, nes mokinys konferencijoje dalyvauti negalėjo. Oskar skatino tėvus sudominti savo vaikus knygomis, nes pomėgis skaityti retai atsiranda, jį reikia suformuoti.

7a klasės mokinė Dominyka Andžejevska (mokytoja I. Čereškaitė) parengė pranešimą ,,Knyga – sveiko gyvenimo būdas“ ir pristatė vieną iš mėgstamiausių savo knygų. David Walliams knyga ,,Berniukas milijardierius“ kupina humoro ir juokingų atsitikimų, todėl ją būtina perskaityti visiems, kurie mėgsta humorą.

Džiaugiamės, kad mūsų gimnazijos mokinių pasirodymas buvo sėkmingas. Vieni konferencijoje dalyvauja jau ne pirmą kartą ir žinojo, ko reikia tikėtis, kitiems teko paprakaituoti ir pasijaudinti, bet visi mokiniai įgavo naujų įgūdžių ir po konferencijos tikrai nuoširdžiai džiaugėsi, kad dalyvavo.