Dirbtuvės su profesionaliais žurnalistais

Gegužės mėnesį, bendradarbiaujant su Lietuvos žurnalistikos centru, buvo surengtos žurnalistikos dirbtuvės Ib, IIIa ir IIIb klasių mokiniams. Juos vedė Ewelina Mokrzecka – Lietuvos žurnalistė ir publicistė, LRT tautinių bendrijų grupės vadovė, ir Kamil Zalewski – Lenkijos radijo korespondentas Lietuvoje, ilgametis Lenkijos radijo stoties “Znad Wilii” bendradarbis. Mokymų metu mokiniai susipažino su spaudos ir radijo žurnalistika, mokėsi ugdyti žurnalistinį stilių, naudotis naujomis technologijomis ar socialiniais tinklais, susipažino su interviu rašymo taisyklėmis ir parengė savoir-vivre taisykles jaunam žurnalistui. Užsiėmimų metu, be kita ko, buvo nagrinėjami ir šie klausimai: Kas yra “netikros naujienos” ir kaip jas atpažinti? Kaip pradėti savo „podkastą“? Kaip sukurti “naujieną”?

Birželio 9 d. LRT būstinėje vyko trečioji projekto dalis ir jo apibendrinimas. Jos tema buvo: Kokią įtaką vaizdas turi informacijos sklaidai? Operatorė ir režisierė Juliana Tomaševska dalijosi savo sukaupta profesine patirtimi su mūsų gimnazijos ir Šv. Jono Pauliaus II gimnazijos mokiniais. Buvo nagrinėjamos šios temos: Kaip parengti video siužetą? Nuo ko reikėtų pradėti? O kuo skiriasi video medžiagos paruošimas žinių, publicistikos ar kultūros temomis? Į ką reiktų atkreipti dėmesį ir ko nepraleisti? Kaip žiniasklaida gali persikelti į socialinius tinklus, kaip TikTok? Kūrybinės dirbtuvės tikrai neapsiribojo pokalbiais ir diskusijomis, čia taip pat buvo ir praktiniai mokymai, kuriuose moksleiviai patys tapo operatoriais, režisieriais, montuotojais ir tarpusavyje sukūrė trumpus video reportažus.

Lenkų kalbos mokytojos Renata Slavinskienė ir Joana Szczyglovska dėkoja Lietuvos žurnalistikos centro bendradarbei, LRT žurnalistei, šios idėjos iniciatorei Ewelinai Mokrzeckai ir projektą remiančiai Vokietijos ambasada Vilniuje – Deutsche Botschaft Wilna.