Lietuvos mokinių konferencija ,,Knyga – būdas pažinti save“

2022 m. spalio 27 d. Vilniaus „Laisvės“ gimnazija nuotoliniu būdu organizavo kasmetinę tradicinę Lietuvos mokinių tiriamųjų ir kūrybinių darbų konferenciją „Knyga – būdas pažinti save“. Konferencijoje aktyviai dalyvavo ir mūsų gimnazijos mokiniai (mokytojos I. Čereškaitė ir J. Čereškienė). Bendroje konferencijos dalyje dalyvius pasveikino konferencijos šeimininkai ir svečiai, tuomet konferencijos dalyviai buvo nukreipti į septynias sekcijas, kuriose nuotoliniu būdu pristatė pačius įvairiausius pranešimus apie literatūros arba konkrečios knygos įtaką asmenybei, mokinių sukurtas kūrinių ekranizacijas ir daugybę kitų įdomių įžvalgų.

IVab klasės mokiniai (Banevičiūtė Justyna, Černiavskij Albert, Dasevičius Martin, Djakovska Agata, Dovgialo Julija, Liminovič Darjuš, Mažul Martyna, Moroz German, Racevič Ernest, Šitik Evelina, Tomaševič Serafim) vėl nustebino savo kūrybingumu, pristatę darbą ,,F.Kafkos gyvenimas ir šiuolaikinė Metamorfozės interpretacija”. Mokiniai nufilmavo rašytojo Franco Kafkos gyvenimo ir kūrybos epizodus, interpretavo juos šiuolaikiškai. Konferencijos šeimininkai džiaugėsi originaliu darbu.  

IIa klasės mokinys Adam Novicki savo pranešime ,,Kūrybiškas knygos pristatymas” aptarė kūrybinius darbus, kuriuos atlieka pristatydamas knygas. Jis ne tik piešia, bet ir kuria animacinius filmukus, vaidina pats. Konferencijos dalyviai buvo sužavėti A. Novicki kūrybos įvairove.

IIIa klasės mokinė Faustyna Grib susidomėjo M. Bulgakovo kūriniu ,,Meistras ir Margarita”, todėl jos pranešimo tema buvo ,,Margaritos portretas”. Ji ne tik pristatė Margaritos įtaką ir reikšmę kūriniui, bet ir skaitė pasirinktą ištrauką.

IIa klasės mokiniai Greta Vincaitytė ir Sebastian Davidovič pristatė pranešimą ,,Ar knygos palieka pėdsaką?“. Jie atliko interviu su žmonėmis, kurių gyvenime knygos yra svarbios.

Ia klasės mokiniai Aleksandra Rosovska ir Juzef Tomaševič pristatė pranešimą ,,Knygos evoliucija“. Klausytojai sužinojo, kokios buvo pirmosios knygos, kaip jos keitėsi amžiams bėgant.

IIa klasės mokiniai Darija Vinogradova, Adriana Slavinskaitė, Viktorija Smirnova ir Konrad Kubiak pristatė pranešimą  ,,Kaip pamėgti skaitymą?“.

IIb klasės mokinės Eva Lavrinovič, Dominyka Lavrinovič, Marta Iliuk ir Viktorija Jundo pristatė pranešimą ,,Pažintis su O. Vaildo romanu Doriano Grėjaus portretas“.

IIb klasės mokiniai Edvin Rakmančikas, Tomaš Urbanovič, Lukaš Šimanskij ir Daniel Sokolov pristatė pranešimą ,,Ar literatūra gali pakeisti žmogų?“. Kiekvienas aptarė savo mėgstamą kūrinį ir vieningai nutarė: literatūra žmogų keičia.

Ia klasės mokiniai Dominika Kacnelson, Mateuš Valiučko ir Milena Smirnova pasirinko temą ,,Mano mėgstamiausias veikėjas” ir pasakojo apie J. K. Rouling kūrinio ,,Haris Poteris“ veikėją Draką Smirdžių.

IIb klasės mokinės Adriana Semenaitė ir Aleksandra Muchina pranešime ,,Ką daryti, jeigu mokinys neskaito?” teikė patarimus, kaip išspręsti šią svarbią problemą.

Ia klasės mokiniai David Pliavgo, Adam Nanevič, Adrian Lauš, Dominik Vysockij pranešime ,,Ar verta skaityti?” taip pat domėjosi skaitymo nauda.