Europos kalbų dienos minėjimas gimnazijoje

,,Kalboje tauta pasisako, kas esanti, ko verta. Tautos kalboje yra išdėta visa jos prigimtis – istorija, būdo ypatybės, siela, dvasia.”  – J. Jablonskis

Spalio 26 dieną mūsų gimnazijoje buvo  paminėta  Europos kalbų dieną. Mokiniai su lietuvių kalbos mokytojomis paminėjo ją įdomiai ir skirtingai: kalbėjo apie kalbų naudą ir įvairovę, kūrė plakatus, dalyvavo viktorinoje, tyrinėjo kalbos padargus, sužinojo įdomių faktų apie Europos kalbas.

Mokytoja Ieva Čereškaitė su 6a klasės mokiniais mokėsi gestų kalbos ir pasakojo, kuo ši kalba ypatinga: „Unikalioje kurčiųjų bendruomenėje (ir tik kurčiųjų) egzistuojanti tradicija yra vardinių gestų suteikimas. Vardiniai gestai su tikruoju vardu paprastai yra visai nesusiję. Jie dažniausiai būna susiję su tam tikru asmens išvaizdos, charakterio, elgesio bruožu. Vardinius gestus vienas kitam suteikia arba susigalvoja patys kurtieji. Vardinius gestus turi ir girdintieji. Jeigu turite vardinį gestą, kalbėdami apie jus, kurtieji vartos būtent tą gestą ir visi žinos, kad kalbama apie jus“.

Minėdami kalbų dieną, 6A klasės mokiniai susipažino su vardinio gesto sąvoka, sugalvojo vieni kitiems vardinius gestus, išmoko ploti gestų kalba ir  pasakyti: ,,Mano vardinis gestas yra….“

Mokytoja Rūta Viktorija Kaminskaitė su 6a klasės mokiniais taip pat paminėjo Europos kalbų dieną. Mokytoja pabrėžė kalbos padargų svarbą, skleidžiant garsus ir kalbant. Pamokos metu mokiniai piešė kalbos padargų schemą ir ją pristatė. Stengėsi taisyklingiau ir aiškiau ištarti priebalses ir balses e, ė, u, a, i.

8a klasės mokiniai su mokytoja Joana Čereškiene dalyvavo Europos kalbų viktorinoje, pasitikrino savo žinias  apie kalbas, vyraujančias Europos sąjungoje.

7b klasės mokiniai su mokytojomis Rūta Viktorija Kaminskaite ir Dovile Bagdoniene kalbėjo apie gimtosios bei valstybinės kalbų svarbą, apie Europos kalbų įvairovę. Mokiniai dirbdami grupelėse kūrė plakatus, surado kuo daugiau gražių minčių apie kalbą. Puikūs plakatai papuošė gimnazijos koridorių, o kiti mokiniai galėjo taip pat perskaityti nepakartojamų minčių apie kalbas.