Įdomioji lietuvių kalbos pamoka su „Misija Sibiras’19“ dalyviu Mantu Jodinsku

2020 m. gegužės 20 d. 7 a klasės mokiniai su lietuvių kalbos mokytoja Sigita Malmyga MC Teams platformoje turėjo nuotolinį susitikimą su „Misija Sibiras’19“ dalyviu Mantu Jodinsku. Per šią įdomiąją pamoką mokiniai sužinojo, kad Mantas su dar 15 bendražygių išvyko į 10 dienų trukmės ekspediciją Kazachstane, kur ieškojo Sovietų valdžios ištremtų Lietuvos gyventojų, mirusių lageriuose, kapų, juos tvarkė, statė atminimo simbolius – kryžius bei pirmą kartą per projekto istoriją sakralinius liaudies paminklus – koplytstulpius. Mokiniai sužinojo, kad ekspedicija apima ir daugiau veiklų: ne tik kapų ieškojimą ir tvarkymą, bet ir susitikimus su ten gyvenančiais politinių kalinių vaikais, anūkais, kurie savo gyvenimą sukūrė Kazachstane, bet žino, kad jų šaknys yra Lietuvoje.

            Taip pat mokiniai sužinojo, kad kasmet birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties dieną – siekiant pagerbti tūkstančius nukentėjusiųjų nuo tremties, skirtinguose Lietuvos miestuose „Misija Sibiras“ organizuoja tremtinių bei politinių kalinių vardų, pavardžių bei likimų skaitymus, kurie trunka visą parą. Skaitymų eilėse įvairiuose miestuose įprastai laukia šimtai žmonių, norinčių paskaityti keletą puslapių iš tremtinių vardų ir likimų knygos. Tačiau šiemet akcijos organizatoriai, siekdami nesukurti terpės COVID-19 viruso plitimui, „Ištark, išgirsk, išsaugok“ nusprendė perkelti į virtualią erdvę, sukurdami specialią Gedulo ir vilties dienos platformą, pasiekiamą adresu www.birzelio14.lt.

            Kas susidomėjo šia misija, sekdami pridedamą nuorodą, gali pažiūrėti filmą https://www.youtube.com/watch?v=iS2BCKnC1Yc (youtube) arba https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000095841/misija-sibiras-19-paliesti-tremti (Lrt mediateka).  #MisijaSibiras19

7 a klasės mokinių atsiliepimai apie pamoką:

 „Manau, kad Misija Sibiras tai yra projektas, kuris padeda pažinti žmones, dirbti komandoje, patirti istoriją. Taip pat projekto dalyvis pamato daug naujų vietovių ir jų gyventojų kultūrą. Todėl manau, kad šis projektas yra svarbus ir kiekvienas turėtų pabandyti jame dalyvauti.“ (Adam Szyglovski)

„Laba diena, praeitą pamoką buvo įdomu klausytis pono Manto Jodinskio ir mane sudomino tai, kad jie tvarko kapus ir taip toliau, bet prieš pamoką galvojau, kad jie paprastai važinėja po pasaulį ir padeda tiems žmonėms, kurie buvo ištremti. Ši pamoka buvo labai įdomi ir dar norėčiau paklausyti truputį daugiau apie šią misiją.“ (Patrycija Glazko)

„Aš sužinojau, kad Misija Sibiras jau vyksta nuo 2005 m. Trėmimai, prasidėję 1941 m. birželio 14-ąją, Sibiro žemėse paliko apie 800 lietuviškų laidojimo vietų. Man patiko, kad Mantas pasakojo apie tai, ką jis veikė misijoje Kazachstane, kiek žmonių dalyvauja Misijoj Sibiras. Norėjau dar sužinoti ar tokios ekspedicijos gali būti Lenkijoje ar Rusijoje.“ (Rafal Dovgialo)

„Šita pamoka man patiko, nes susitikimo su dalyviu metu galėjome išgirsti atsakymus į visus mūsų užduotus klausimus. Sužinojome apie jo praktiką šioje misijoje.“ (Gabriela Drakšaitė)

„Daug sužinojau apie Misiją Sibiras, buvo labai įdomu užduoti klausimus ir girdėti atsakymus.“ (Marek Antropik)

„Man labai patiko klausytis „Misija Sibiras“ dalyvio pasakojimo. Sužinojau, kad legeriai buvo Kazachstane ir kitose šalyse.“ (Emilija Mikoleiko)

„Man patiko, kad Mantas išvyko į Sibirą ir ten dirbo, padėjo žmonėms ir aplankė šalį. Ir dar sužinojau kad Misija Sibiras prasidėjo nuo 2006 metų ir ten dalyvavo daugiau nei 13 000 jaunų žmonių, suorganizuota 18 ekspedicijų bei tūkstančiai pristatymų mokyklose, universitetuose, bendruomenių centruose, eksponuota šimtai jaunimo ekspedicijų fotografijų parodų, sukurta dešimtys dokumentinių filmų.“ (Konor Miloš)

„Man labai patiko kaip dalyvis „Misija Sibiras“ aiškiai viską pasakojo. Sužinojau, kad legeriai buvo Kazachstane ir kitose šalyse.“ (Aleksander Lukatijevski)

„Man labiausiai patiko, kada Mantas pasakojo apie sulankstomą kryžių.“ (Jovita Stanul)