istorija (5)

Kraštotyros būrelio ir istorijos integracinė pamoka „1863 m. sukilimo atgarsiai“

Posted by

istorija (5)2013 m. balandžio 25 d. įvyko kraštotyros būrelio 6b klasės ir istorijos 9b klasės integracinė pamoka, kurią vedė mokytojos Jadvyga Borovaja ir Teresa Brazevič, talkininkavo mokytoja Lucija Četyrkovska. Pamokos tema: „1863 m. sukilimo atgarsiai“. Pamokos tikslas buvo žinių apie 1863 m. sukilimą Lietuvoje ir Lenkijoje praplėtimas ir įtvirtinimas, gyvas prisilietimas prie istorijos, susitinkant su sukilimo dalyvio proproanūke.

Pamoka prasidėjo 8b klasės mokinės Katažynos Voleiko prozos ištraukos apie 1863 m. sukilimą deklamavimu. Vėliau buvo multimedijos prezentacija apie šį istorinį įvykį. 9b klasės mokinys Konrad Žitkovskij perskaitė eilėraštį „Juodasis kryželis“. Po to pamokos viešnia Alicija Vorotynska – 1863 m. sukilimo dalyvio proproanūkė – papasakojo apie sukilimą iš savo tėvų ir senelių atsiminimų. Rodė savo senelių fotografijas. Pamokos kulminacija buvo gyva istorinė atmintis – kryželis, išsaugotas iš 1863 m. sukilimo, kai kazokai buvo įsiveržę į Stolbų bažnyčią ir viską joje niokojo. Viešnios proprosenelis Antoni Budnovski iš bažnyčios išgelbėjo juodą medinį kryželį, kurį kazokai buvo perkirtę pusiau. Tą kryželį suklijavo ir išsaugojo savo ateities kartoms.

Mokiniai suprato, kad reikia saugoti, užrašyti savo tėvų ir senelių prisiminimus, nes vėliau jie bus neįkainojama istorija.