Ekskursija po klasikų Kauną

Gegužės 23 d. mūsų gimnazijos vienuoliktokai ir keli smalsūs dešimtokai vyko į Kauną. Mokinių laukė intensyvi diena, nes reikėjo aplankyti net tris edukacijas.

Pirmoji stotelė buvo Balio ir Vandos Sruogų namai-muziejus. Mūsų gimnazijos mokiniai mėgsta rašytoją Balį Sruogą dėl jo įdomaus likimo ir tvirto charakterio, dažnai remiasi jo kūryba rašiniuose, todėl aplankyti šio klasiko namus buvo itin įdomu. Džiugu, kad išliko nemažai rašytojo asmeninių daiktų, baldų, išlaikyta autentiška sodo aplinka. Profesionalios muziejaus gidės sugebėjo sudominti, atskleidė įdomių ir negirdėtų rašytojo gyvenimo detalių, rekomendavo apsilankyti Kauno valstybiniame lėlių teatre, kur šiuo metu rodomas itin populiarus spektaklis ,,Dievų miškas”, sukurtas remiantis B.Sruogos romanu: https://kaunoleliuteatras.lt/spektakliai/dievu-miskas/

Po ekskursijos, kuri buvo tokia įdomi, kad užsitęsė net pusvalandžiu, mokiniai pailsėjo ir užkando Kauno senamiestyje, o tada apsilankė Maironio lietuvių literatūros muziejuje, įsteigtame kunigo Jono Mačiulio-Maironio namuose. Šis poetas gyveno netoli Kauno Rotušės, jo namai yra itin puošnūs, čia gausu meno dirbinių, stebina originaliai tapytos sienos. Mokiniai pastebėjo, kad Maironio namai gerokai skiriasi nuo kuklių Balio Sruogos namų, tačiau asmeninis Jono Mačiulio kambarys yra neišsiskiriantis ir gana paprastas.

Iš Maironio namų ekskursijos dalyviai skubėjo į J. Tumo-Vaižganto memorialinį butą-muziejų. Simboliška, kad jų namai greta, rašytojai dažnai aplankydavo vienas kitą. J. Tumo-Vaižganto namuose pasitiko linksmas gidas, kuris pasakojo apie rašytojo likimą, jo kūrinius, kvietė užeiti į visai greta stovinčią Vytauto Didžiojo bažnyčią, kurios remontu rūpinosi pats J. Tumas-Vaižgantas.

Ekskursija patiko ir mokiniams, ir juos lydėjusioms mokytojoms I. Čereškaitei, D. Bagdonienei, J. Pukštai ir V.Martinkutei-Simokaitienei. Tikimės, kad Kauno klasikai taps tradicine vienuoliktokų ekskursija.