Mokytojų ekskursija į Slovakiją

Rugpjūčio 25-28 d. grupė mūsų gimnazijos mokytojų dalyvavo išvykoje į Aukštuosius Tatrus Slovakijoje. Vaizdingas maršrutas vedė palei keletą kalnų grandinių, o pro autobuso langus galima buvo pamatyti įspūdingus vaizdus, tarp jų – Stara Lubovna pilį ir Raudonąjį vienuolyną.

Pirmoji pramoga buvo maždaug 1,5 valandos trukmės plaukimas plaustais Dunajeco upės tarpekliu Pieninuose, vėliau buvo trumpas pasivaikščiojimas žavingu slėniu iki karčemos Chata Pieniny, kur buvo galima paragauti regioninės slovakų virtuvės patiekalų.

Palmių salė, Apiplėšimo rūmai, Koncertų salė – visa tai mokytojai pamatė lankydamiesi gražiame ir labai įspudingame Bielansko urve. Gamtos per šimtmečius suformuoti vaizdai urvuose tikrai sužavėjo: įvairios formos stalagmitai, stalaktitai, požeminės upės ir ežerai, kriokliai, galerijos, ledo stulpai… Kai kurie stalaktitai ir stalagmitai kartais apgaulingai atrodė kaip, pavyzdžiui, galva, medis, plunksna ar vargonai.

Kita stotelė – Štrebske Pleso, vienas garsiausių Slovakijos kurortų ir aukščiausiai esantis kaimas visuose Tatruose. Iš ten keltuvais mokytojai nuvažiavo į Solisko chatą (1840 m aukštyje), nuo kurios atsiveria nuostabi panorama į slėnį, Štrebske ežerą bei Žemuosius Tatrus – jauniausią Slovakijos Tatrų kalnų namelį. Jis yra 1840 m aukštyje. Ištvermingiausieji ir drąsiausieji kopė aukščiau ir pasiekė Predne Solisko viršūnę (2117 m).

Nepamirštamus įspūdžius paliko vakarienė/vakarėlis tikroje Slovakijos Koliboje! Tai nacionalinė slovakų užeiga, kurioje kepami kepsniai, o vietiniai muzikantai groja trankias melodijas

Prieš kelionę atgal kelias valandas mokytojai praleido Vrbovo terminių vandenų baseinuose, kuriuose yra tikro geoterminio vandens, kuris laikomas vienu geriausių mineralinių vandenų Vidurio Europoje dėl jame esančių žmogaus organizmui svarbių mineralų. Burbuliuojančio šaltinio temperatūra siekia 59 °C. Baseinuose palaikoma 26-38 °C temperatūra.

Vakare  mokytojai romantiškai pasivaikščiojo po Krokuvą. Ši kelionė buvo labai maloni ir paskatins pedagogus kartu vykti į kitas keliones.