Francišeko Žvirkos atminimas prie jo šeimos namų Švenčionyse

Mūsų gimnazijos skautai, Nacionalinio atminimo fondo ir Naujosios Vilnios istorinės rekonstrukcijos garnizono klubo atstovai, Lietuvos lenkų sąjungos Švenčionių rajono nariai paminėjo aviacijos aso 125-ąsias gimimo metines. Simbolinėje ceremonijoje taip pat dalyvavo Lenkijos diplomatinės atstovybės atstovas, gynybos atašė, karo, karinių jūrų pajėgų ir oro pajėgų pulkininkas leitenantas Piotras Sadyś.

Prie Francišeko Žvirkos šeimos namų buvo padėtas vainikas. Prisiminant garbingo aviatoriaus ir kareivio nuopelnus.

– Lenkijos ambasada inicijavo šią išvyką. Kodėl mes buvome pakviesti kartu padėti vainiką ir prisiminti Francišeko Žvirkos istoriją? Ši asmenybė mums yra labai svarbi, nes jis buvo profesionalus Lenkijos armijos karininkas iki pat mirties. Lankydamiesi jo šeimos namuose, mes taip pat prisimename Vilniaus krašto indėlį į šios kariuomenės istoriją – sakė istorijos mokytojas Valdemaras Šelkovskis, Naujosios Vilnios istorinės rekonstrukcijos garnizono klubo prezidentas.

Francišekas Žvirko gimė 1895 m. rugsėjo 16 d. Švenčionyse. Į istoriją jis įėjo kaip karo lakūnas, kuris kartu su inžinieriumi ir civiliu pilotu Stanislovu Vigura sukūrė unikalų aviacijos duetą. Deja, 1932 m. rugsėjo 11 d., drauge su S. Vigura vykdami į lakūnų susitikimą Prahoje žuvo sugedus lėktuvo sparnui ir nukritus ant žemės netoli Cešyno.