Velykų tradicijos ir papročiai on-line pamokų metu

Karantino laikotarpis – tai ne atostogos moksleiviams. Nuo kovo 30 dienos prasidėjo vienas didžiausių iššūkių švietimo istorijoje ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje – visuotinis nuotolinis mokymasis. Pamokos vyksta internetu.

Kadangi šiemet Velykų šventė buvo kitokia nei visada, muzikos mokytoja Janina Stupenko ir dailės mokytoja Regina Koševska įtraukė mokinius į įkvepiančią aktyvią veiklą – integracinį dailės ir muzikos projektą „Velykų tradicijos ir papročiai“.

Viskas, ko mokiniams reikėjo, tai telefonas, kompiuteris ir, žinoma, internetas.

Muzikos pamokos metu mokiniai žiūrėjo filmą „Pasiruošimas Velykoms“, kuriame buvo parodytos senosios lenkų tradicijos, susijusios su palmių gaminimu, kiaušinių dažymu ir kitais būdais pasiruošti šventei.

Mokiniai išmoko dainas apie Velykas. Dainuodami, grojo muzikos instrumentais, kuriuos jie pagamino iš kasdienių daiktų, tokių kaip dėžutės, šaukšteliai, puodeliai pripildyti žirniais ar ryžiais ir t.t. Vaikai taip pat suprato, kad muziką galima sukurti spontaniškai, naudojant kūną.

Tuo tarpu dailės užduotis buvo patiems pasigaminti velykinį papuošimą pagal savo idėją ar atviruką su Velykų motyvais. Neatsiejamas šventės simbolis yra kiaušinių dekoravimas. Ši tradicija išliko iki šių dienų mūsų namuose ir leidžia pasireikšti vaizduotei ir kūrybai.

Tai yra savotiškas velykinis dizainas, į kurį įeina įvairūs piešiniai ir ornamentai, dažniausiai apimantys religinius, šventinius ir liaudies motyvus. Papuošti velykinius kiaušinius tai yra pramoga ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Tai labai smagus užsiėmimas visiems šeimos nariams, nepriklausomai nuo amžiaus ir meninių sugebėjimų, teikiantis daug džiaugsmo. Be to tai gera savo krašto kultūros ir tradicijų populiarinimo tarp vaikų ir jaunimo forma.

Vyresnių klasių mokiniai turėjo išanalizuoti ir interpretuoti Velykų temą Europos tapyboje.

Nors karantinas tęsiasi, tai nėra priežastis nuobodžiauti namuose! Panaudokime šį laiką tam, kad geriau pažinti save, iš naujo įvertinti savo požiūrį ir gyvenimo būdą. Nepraraskime svarbiausių dalykų dėl koronaviruso ir izoliacijos. “Jei negalime išeiti pas žmones, ieškokime šių žmonių savyje.”