Kviečiame švęsti Tarptautinę tolerancijos dieną!

Posted by

Kaip ir kiekvienais metais mūsų gimnazija kartu su „Tarptautine komisija nacių ir sovietinio okupacinio režimo nusikaltimams Lietuvoje įgyvendinti“ kviečia minėti Tarptautinę tolerancijos dieną, kuri „minima nuo 1995m. UNESCO sprendimu. 1996 m. šią šventę minėti paskatino ir Jungtinių tautų organizacija“. Ši diena skirta „atkreipti visuomenės dėmesį į skirtingų nuomonių, skirtingų tautybių žmonių, sergančiųjų ir turinčių problemų (alkoholio, narkomanijos) toleranciją. Įvairiose šalyse organizuojami renginiai, skirti ugdyti toleranciją, pakantumą, gebėjimą suprasti kitus, kantrybę“.

Besidžiaugdami užsitęsusiu rudeniu norime paskelbti šių metų mūsų gimnazijos Tolerancijos dienos simboliu – Tolerancijos lapą. Visų pirma tai rudens simbolis, o Tolerancijos diena jau tapo neatsiejama mūsų mokyklos rudens švente. Visų antra lapas dažnai naudojamas kaip pakantumo skatinimo ir žmogiškųjų vertybių simbolis: toleranciją jaunų vairuotojų neįgudusiam vairavimui skatina žali klevo lapai, neįgudę vartotojai vadinami „žaliais“ kaip paralelė su jaunais augalais, Žakas Vigeras klevo lapą vadino „Kanados žmonių simboliu“, taip pat lapas dažnas simbolis religijoje, pavyzdžiui musulmonai asocijuoja medį su harmonija, medis jiems simbolizuoja žinojimą, gyvybę. Medis su lapais gali būti ir mūsų žmonijos simbolis, nes mes kiekvienas esame kaip lapas ant vieno medžio (žemės) ir turime vienas kitą gerbti, vienas su kitu „sugyventi“ ir vienas kitą toleruoti, taip draugiškai, kaip draugiškai glaudžiasi lapai gamtoje. Juk nors esame visi skirtingi, bet kartu mus vienija tai, kad esame žmonės… arba vieno medžio lapai.

Taigi, kviečiame lapkričio mėnesį prisijungti prie mūsų mokykloje organizuojamų tolerancijos renginių visus mokyklos bendruomenės narius – puoškite mokyklą rudeniniais lapais ir dalinkitės vienas su kitu šypsenomis ir geromis emocijomis!

Socialinė pedagogė Eva Palkovska, psichologė Kristina Leščinskaitė